sobota 3. srpna 2013

Levné knihy a francouzské sušenky

Asi si říkáte,
že spojuji něco, co vůbec nejde k sobě.
A přece.
Do levných knih chodím takřka každý týden, 
jsem sice velký knihomol,
ale začala jsem tam vyhledávat krásné kousky do bytu. 
Vždy mě překvapí dobrá cena a také jejich jedinečnost. 
A o čem píšu. 
O tom nádherném etažéru, 
na který jsem naservírovala sušenky SABLÉS.
Recept jsem našla u Veroniky na blogu 
a také od ní jsem si pro vás vypůjčila recept.
Dobrou chuť, jsou fakt výborné.



Sablés


140 g másla v pokojové teplotě (nejlépe slaného - k dostání v prodejnách se sýry a italskými specialitami)
100 g cukru krupice (nebo krystal)

130 g hladké mouky

130 g polohrubé mouky

1 větší vejce


1 lžička kypřícího prášku

zarovnaná kávová lžička soli (pokud nepoužíváte slané máslo, jinak špetka)

+ vejce rozmíchané se lžící vody na potření


Vyšlehejte cukr se změklým máslem nakrájeným na kostičky do pěny (2-3 minuty), přidejte vejce a vanilkový extrakt.  V jiné míse si smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a sůl a lehce vmíchejte do mokré směsi jen tolik, aby se obě části spojily. Přendejte si těsto na silikonovou podložku nebo pomoučenou linku a rukama vypracujte hladké celistvé těsto a dejte chladit do ledničky, aspoň na hodinu.
Až budě těsto vychlazené, tak si troubu předehřejte na 180 stupňů a těsto rozválejte tak, aby bylo zhruba půl centimetru vysoké.
Až přichystáte ten první, dejte ho se sušenkami chladit 
 ledničky asi na 20 minut. 
Tento krok skutečně nepřekračujte, 
protože nevychlazené sablés se upečou špatně.
Mezitím si začněte připravovat další plech a rozšlehejte si jedno vejce se lžící vody. 
Jakmile je první várka vychlazená, 
vyndejte ji z ledničky a potřete vajíčkem. 
Pokud chcete mít na povrchu mřížku, tak si vezměte vidličku a jejími konci ji prostě „namalujte“ na sablés. 
Musíte mít ale budoucí sušenky opravdu vychlazené, 
aby to dobře šlo.
Když máte hotovo, 
dejte péct doprostřed trouby na 12-14 minut, než budou pěkně zlaté. 
Nechte vychladnout a ochutnejte kousek Francie! 
Text použitý z blogu http://zghettablog.blogspot.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milá slova.